Heb je vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op  +31 627 47 2280

logo

OESTROGEEN: beschermt het vrouwelijke brein tegen veroudering.

In de volgende drie minuten zullen drie mensen de ziekte van Alzheimer krijgen. Twee van hen zullen vrouwen zijn.

Er zijn 5,7 miljoen Alzheimerpatiënten in de Verenigde Staten. In 2050 zullen er waarschijnlijk wel 14 miljoen zijn en twee keer zoveel vrouwen als mannen.

Ieder uur komen er in Nederland 4 mensen bij met dementie, oftewel 2 á 3 Alzheimer patiënten. De kans dat iemand in zijn leven dement wordt, is 20%, waarvan 60% vrouwen.

En toch blijft onderzoek naar de “gezondheid van vrouwen” grotendeels gericht op reproductieve fitness en borstkanker. We moeten veel meer aandacht besteden aan het belangrijkste aspect van de toekomst van elke vrouw: haar vermogen om te denken, zich te herinneren, zich voor te stellen – haar hersenen.

De ziekte van Alzheimer wordt beschouwd als de onvermijdelijke consequentie van slechte genen, veroudering of beide. Vandaag begrijpen we dat Alzheimer samengestelde oorzaken heeft, zoals leeftijd, genetica, hoge bloeddruk en aspecten van levensstijl, waaronder dieet en lichaamsbeweging. Er bestaat ook een wetenschappelijke consensus dat de ziekte van Alzheimer niet altijd een ziekte van ouderdom is, maar in de hersenen kan beginnen wanneer mensen in de leeftijd van 40 en 50 zijn.

Wat we nu pas beginnen te begrijpen, is waarom vrouwen vatbaarder zijn. 

Welke factoren onderscheiden vrouwen van mannen, vooral als we de middelbare leeftijd bereiken?

Het eerste en meest voor de hand liggende ding is vruchtbaarheid. Vrouwen zijn divers, maar we ervaren allemaal de achteruitgang van de vruchtbaarheid en het begin van de menopauze.

Het blijkt dat de menopauze veel meer invloed heeft dan alleen ons bevruchtingsvermogen. Symptomen zoals nachtelijk zweten, opvliegers en depressie komen niet voor in de eierstokken, maar grotendeels in de hersenen. Deze symptomen worden allemaal veroorzaakt door een eb in oestrogeen. Het laatste onderzoek geeft aan dat oestrogeen dient om het vrouwelijke brein te beschermen tegen veroudering. Het stimuleert de neurale activiteit en kan helpen bij het voorkomen van de opbouw van plaques die verband houden met het begin van de ziekte van Alzheimer. Wanneer de oestrogeenniveaus dalen, worden de vrouwelijke hersenen veel kwetsbaarder.

Uit de tests blijkt dat de vrouwen na de menopauze minder hersenactiviteit hebben en meer plaques van Alzheimer hebben dan vrouwen in de pre-menopauze. Meer verrassend is dit ook het geval voor vrouwen in de perimenopauze – degenen die net begonnen waren symptomen van de menopauze te ervaren. De hersenen vertonen nog meer drastische verschillen in vergelijking met die van gezonde mannen van dezelfde leeftijd.

Het goede nieuws is dat naarmate vrouwen ouder worden rond hun 40e en 50elevensjaar, er een kans lijkt te zijn wanneer het mogelijk is om vroege tekenen van een hoger risico op de ziekte van Alzheimer te detecteren – door een brain imaging-test uit te voeren. En in actie te komen om dat risico te verminderen.

Er is toenemend bewijs dat hormoonvervangingstherapieën – voornamelijk vrouwen aanvullend oestrogeen geven – kunnen helpen om de symptomen te verlichten als ze vóór de menopauze worden gegeven. We hebben veel meer onderzoek nodig om de werkzaamheid en veiligheid van hormoontherapie te testen, die in sommige gevallen is gekoppeld aan een verhoogd risico op hartaandoeningen, bloedstolsels en borstkanker.

Misschien wordt het in het volgende decennium de norm voor vrouwen van middelbare leeftijd om preventief te worden getest en behandeld voor de ziekte van Alzheimer, net zoals ze vandaag hun borsten preventief laten onderzoeken.

In de tussentijd laat onderzoek zien dat voeding de effecten van menopauze bij vrouwen kan verlichten en verminderen, waardoor het risico op Alzheimer kan worden geminimaliseerd.

De ziekte van Alzheimer wordt tegenwoordig ook wel diabetes 3 genoemd. Onderzoek laat namelijk zien dat mensen met diabetes 2 een vier keer grotere kans hebben op Alzheimer dan mensen zonder diabetes. Er is dus een relatie met een voedingspatroon.

Wil je meer weten over de invloed van hormonen op onze gezondheid? Of beter wat we er preventief aan kunnen doen? Wellicht is de vakopleiding Hormoontherapie dan iets voor jou! http://www.opleidinghormonen.nl