Heb je vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op  +31 627 47 2280

logo

Het is weer januari!

Bijna 40 procent van de Nederlanders voelt zich in januari neerslachtiger dan in andere maanden. 

Symptomen als vermoeidheid, veel slapen, op gekke momenten willen eten en drinken, behoefte aan een meer teruggetrokken sociaal leven en concentratieverlies zijn normaal. Het hoort erbij, bij deze maand.

Dit komt onder meer door een teleurstellende salarisstrook, na alle bonussen in december, en het gevoel aan het begin van het jaar weinig toekomstperspectief te hebben. 

Overal om je heen hoor je mensen klagen over deze grijze maand januari wanneer de dagen maar langzaam lengen en het verlangen naar de lente alsmaar groter wordt, slaat de malaise genadeloos toe.

Blauwe maandag

Ook nadere we de z.g. Blue Monday, welke dit jaar op 20 januari aanstaande zal plaatsvinden.

Blue Monday (deprimaandag) is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar.

De vader van ‘blauwe maandag is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.De berekening is onder meer gebaseerd op het slechte weer, de schulden die mensen maken na de feestdagen en de tijd die het duurt voordat ze zich realiseren dat er niets is terechtgekomen van hun goede voornemens. 

Biologische klok

Verder heeft dit van alles te maken met je biologische klok. Als die in de war raakt, raken alle ritmes in je lichaam uit balans.

Er zijn er tal van thuisoplossingen om de biologische klok weer gelijk te zetten en dat nare gevoel kwijt te raken. Ook al is het nog lang geen lente. 

Daarom zes tips en trucs tegen de winterdepressie.


Lichttherapie                                                                                                Hierbij krijgen mensen vijf ochtenden achter elkaar een behandeling met speciaal wit licht, zonder uv-straling. Het helpt dus niet tegen het typische bleke wintergelaat, maar zorgt wel dat het lichaam op het juiste moment stopt met het aanmaken van melatonine.

Vroeg uit de veren
Pluk de dag is een van de belangrijkste adviezen aan ‘winterdepressievelingen’. Al lig je om 2 uur ‘s nachts in bed, sta iedere dag voor 8 uur op. Hierdoor wordt het makkelijker voor je biologische klok om de tijd in de gaten te houden en je lichaam wakker te maken. 

Naar buiten
Ga elke dag naar buiten, ook al regent het dat het giet.’ Juist in deze periode, moet je het lijf in contract brengen met het beetje licht dat er nog is. Hersenonderzoeker Dick Swaab verwoordt het zo: ‘Overdag buiten lopen, bijvoorbeeld met de hond geeft nog altijd meer licht dan een lamp binnen. Ook bij bewolkt weer.’

Eten en drinken
Over het nut van eten en drinken zijn vele boeken volgeschreven. Niet zelden door de producenten ervan. Vooral over het gebruik van voedingssupplementen. Zo zou een hoge dosis van vitamine B12 wonderen kunnen doen tegen depressie. Ook vitamine D, zou goed kunnen zijn voor mensen die veel binnen zitten, deze vitamine komt namelijk vrij bij contact met zonlicht. Eén ding is van belang: ontbijt altijd. Hiermee breng je het lichaam in de ‘overdagmodus’. De spijsvertering gaat werken, het lichaam komt op gang, de slaap verdwijnt. Mocht je de verwarming thuis vaak hebben aanstaan, drink dan genoeg, om te voorkomen dat je lichaam uitdroogt. 

Beweeg
Sport is de oplossing voor een hoop problemen. Dit wondermiddel helpt zeker ook tegen de winterdepressie. Door buiten te sporten krijg je dat o zo belangrijke licht binnen. Ook maak je endorfine aan, en dat wordt niet voor niets het gelukhormoon genoemd. 
Mocht je niet van zweten houden, dan is wandelen ook een optie. Yoga maakt de geest vrij en het lichaam los. 

Hou je in
Ga niet overdrijven en verwoed aan een vervroegde voorjaarsschoonmaak beginnen om aan jezelf of anderen te bewijzen dat je er weer helemaal bovenop bent. Je hebt je energie deze dagen hard nodig en het is nergens voor nodig om door te slaan naar de andere kant.

Die lente komt vanzelf.