Heb je vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op  +31 627 47 2280

STRESS, heeft soms zijn charmes…

NIET CORTISOL MAAR NORADRENALINE BEZORGT ONS GRIJZE HAREN!


Wetenschappers hebben onlangs de basis gelegd om te begrijpen hoe stress weefsels en organen in het lichaam beïnvloedt.

Nu hebben wetenschappers van Harvard University voor het eerst precies ontdekt hoe het proces verloopt: stress activeert zenuwen die deel uitmaken van de vecht- of vluchtreactie, die op hun beurt permanente schade veroorzaken aan pigmentregenererende stamcellen in haarzakjes. De studie, gepubliceerd in Nature, bevordert de kennis van wetenschappers over hoe stress het lichaam kan beïnvloeden. Iedereen heeft wel een anekdote om te delen over hoe stress hun lichaam beïnvloedt.

Het is nu zeker dat stress een immuunaanval op pigmentproducerende cellen veroorzaakt.

CORTISOL

“Stress verhoogt altijd de niveaus van het hormoon cortisol in het lichaam, dus de onderzoekers dachten dat cortisol een rol zou kunnen spelen,” zei Hsu. “Maar verrassend genoeg, toen we de bijnier van de muizen verwijderden zodat ze geen cortisolachtige hormonen konden produceren, werd hun haar nog steeds grijs onder stress.” Na systematisch verschillende mogelijkheden te hebben geëlimineerd, hebben onderzoekers het sympathische zenuwstelsel aangescherpt, dat verantwoordelijk is voor de vecht- of vluchtreactie van het lichaam. Sympathische zenuwen vertakken zich in elke haarfollikel op de huid. De onderzoekers ontdekten dat stress ervoor zorgt dat deze zenuwen de chemische noradrenaline vrijgeven, die wordt opgenomen door nabijgelegen pigmentregenererende stamcellen.

PERMANENTE SCHADE

Permanente schade In de haarzakjes werken bepaalde stamcellen als een reservoir van pigmentproducerende cellen. Wanneer het haar regenereert, worden sommige stamcellen omgezet in pigmentproducerende cellen die het haar kleuren.
Onderzoekers ontdekten dat noradrenaline uit sympathische zenuwen ervoor zorgt dat de stamcellen overmatig worden geactiveerd. De stamcellen worden allemaal omgezet in pigmentproducerende cellen, waardoor het reservoir voortijdig wordt uitgeput. “Toen we dit begonnen te bestuderen, verwachtte ik dat stress slecht was voor het lichaam – maar de schadelijke impact van stress die we ontdekten, was groter dan ik dacht,” zei Hsu. “Na slechts een paar dagen waren alle pigmentregenererende stamcellen verloren. Als ze eenmaal verdwenen zijn, kun je geen pigment meer regenereren.

De schade is permanent.” De bevinding onderstreept de negatieve bijwerkingen van een verder beschermende evolutionaire reactie, aldus de onderzoekers.

ACUTE STRESS

“Acute stress, met name de vecht- of vluchtreactie, wordt traditioneel gezien als gunstig voor het overleven van een dier. Maar in dit geval veroorzaakt acute stress permanente uitputting van stamcellen,” zei postdoctorale collega Bing Zhang, de hoofdauteur van de studie. Een fundamentele vraag beantwoorden om stress te verbinden met grijzend haar, begonnen de onderzoekers met een reactie van het hele lichaam en zoomden ze geleidelijk in op individuele orgaansystemen, cel-cel interactie en uiteindelijk helemaal tot moleculaire dynamiek. Het proces vereiste onderweg een verscheidenheid aan onderzoekstools, waaronder methoden om organen, zenuwen en celreceptoren te manipuleren. “Om van het hoogste niveau tot in het kleinste detail te gaan, hebben we samengewerkt met veel wetenschappers in een breed scala van disciplines, met behulp van een combinatie van verschillende benaderingen om een ​​zeer fundamentele biologische vraag op te lossen,” zei Zhang. De medewerkers waren Isaac Chiu, universitair docent immunologie aan de Harvard Medical School, die het samenspel tussen zenuw- en immuunsystemen bestudeert. “We weten dat perifere neuronen de orgaanfunctie, bloedvaten en immuniteit krachtig reguleren, maar er is minder bekend over hoe ze stamcellen reguleren,” zei Chiu.

De bevindingen kunnen helpen de bredere effecten van stress op verschillende organen en weefsels te verlichten. Dit inzicht zal de weg vrijmaken voor nieuwe studies die trachten de schadelijke effecten van stress te wijzigen of te blokkeren.

Meer weten over de invloed van stress op ons hormonale systeem? Kies dan voor de vakopleiding Hormoontherapie met o.a. een onderdeel stressologie. https://opleidinghormonen.nl
Bron: Materiaal geleverd door Harvard University. Origineel geschreven door Jessica Lau. 22 januari 2020