Heb je vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op  +31 627 47 2280

logo

CULTUUR EN LEVENSSTIJL en de invloed op onze hormonen

We zijn niet allemaal hetzelfde.

Het onderzoek naar hormonale profielen geeft enig inzicht in hoe hormoonspiegels van regio tot regio verschillen. Hormonale profielen blijken meer intercultureel te variëren dan tussen mensen binnen dezelfde populatie. Veel meer onderzoek naar deze variaties is nodig. Onderzoek zal ons begrip van de gezondheid van vrouwen bevorderen en ons helpen nieuwe anticonceptietechnologieën te ontwikkelen. Het zal ons ook in staat stellen om bestaande vormen van hormonale anticonceptie te verbeteren.

Wat is een hormonaal profiel?

Een reproductief hormonaal profiel schetst de hoeveelheid van elk reproductief hormoon dat u heeft en hoe deze in balans zijn met elkaar.

De primaire hormonen die betrokken zijn bij de menstruatiecyclus zijn oestrogeen (met name estradiol) en progesteron. Andere reproductieve hormonen zijn onder meer luteïniserend hormoon, follikelstimulerend hormoon, gonadotropine-releasing hormoon, prolactine en testosteron. Tijdens de voortplantingsjaren worden deze hormonen voornamelijk in de eierstokken en in de hersenen geproduceerd. De menstruatiecyclus functioneert vanwege de productie, timing en niveaus van deze hormonen.

Oestrogeen en progesteron  

Oestrogeen en progesteron zijn belangrijk voor de voortplanting, maar ze spelen ook een sleutelrol in andere lichaamsfuncties. Slaap, humeur, botvorming en hartgezondheid worden bijvoorbeeld allemaal beïnvloed door oestrogeenniveaus. Het evenwicht van reproductieve hormonen is belangrijk voor de algehele gezondheid.

In zekere zin werken de hormonen in de menstruatiecyclus een beetje alsof ze in estafette zijn. Terwijl de cyclus vooruit gaat, activeert het ene hormoon vaak het volgende, wat vervolgens het volgende activeert, waarbij de cyclus door zijn verschillende fasen wordt verplaatst (menstruatie, folliculair, ovulatie, luteus).

Te veel of te weinig van bepaalde hormonen kunnen ervoor zorgen dat de cyclus niet meer naar behoren functioneert. Als een hormoon niet “het stokje doorgeeft”, kunnen dingen vertragen of helemaal stoppen. Te veel van één hormoon kan ertoe leiden dat het stokje te snel passeert, voordat de volgende loper klaar is. Het is een delicate en belangrijke balans.

Invloed van cultuur en levensstijl

Hoewel we algemene ideeën hebben over wat “normale” bereiken zijn, veranderen deze bereiken van populatie tot populatie. Verschillende factoren zoals hoe een cultuur eet en typische levensstijlen kunnen van invloed zijn op hoe een gemiddeld hormonaal profiel eruitziet. Recent onderzoek op het platteland van Bolivia toonde hormonale niveaus die over het algemeen aanzienlijk lager waren dan mensen in de Verenigde Staten. Uit ander onderzoek waarbij Oost- en West-Duitsland werden vergeleken, bleek dat de gemiddelde hormonale profielen verschilden afhankelijk van de kant van de muur waar een persoon vandaan kwam.

Hormonale profielen verschillen ook tussen individuen binnen een populatie, zoals bij mensen met verschillende gewichten, maar over het algemeen zijn deze variaties minder significant dan het verschil tussen culturen.

Welke invloed heeft dit op je leven?

Je individuele hormonale profiel beïnvloedt je als het uit balans is. Het gemiddelde profiel van uw populatie heeft invloed op u als u ervoor kiest om hormonale anticonceptie (HBC) te gebruiken.

HBC is typisch ontworpen voor één bepaald hormonaal gemiddelde – die van gemiddelde bouw, van Europese afkomst, die in het geïndustrialiseerde westen wonen.

Als u ergens woont met goede toegang tot gezondheidszorg en uw HBC niet voor u werkt, heeft u gelukkig veel opties. Je kunt een dosering aanpassen of een ander merk proberen als je onaangename symptomen ontwikkelt. Het is normaal om een ​​paar verschillende combinaties te proberen voordat u er een vindt die bij u past (mensen kunnen jaren doorbrengen op een HBC dat niet bij hen past). Helaas hebben niet alle mensen of populaties deze optie. En het nemen van HBC dat niet is ontworpen voor het gemiddelde hormonale profiel van uw populatie, kan symptomen veroorzaken die het dagelijks leven verstoren.

Cyclusonderzoek

Daarom is cyclusonderzoek zo belangrijk. Door meer te leren over verschillende hormonale profielen kunnen bedrijven anticonceptie maken die beter geschikt is voor de variaties in verschillende demografieën.

We zullen stoppen met mensen te vragen zich aan het medicijn aan te passen – en beginnen het medicijn beter aan te passen aan verschillende groepen mensen. Maar het is nog lang niet zovér!

Bloed en speekseltest

Als u problemen ondervindt met uw cyclus, kunnen u en uw hormoontherapeut overwegen uw hormonale profiel te controleren. Meestal wordt u gevraagd op welke dag van uw cyclus u zich bevindt, hoe lang uw gemiddelde cyclus duurt (breng uw smartphone mee) en kan het eventueel onderbouwd worden met een bloed- of speekseltest. Je zult leren of je hormonen in balans zijn voor die dag van de cyclus. Als dit niet het geval is, bent u op het juiste spoor voor het maken van aanpassingen of voor verdere behandeling.

Houd er rekening mee dat de meeste cycli fluctueren en dat slechts enkele cycli volledig regelmatig zijn. Maar als je cycli klinisch onregelmatig zijn, of als je meer klachten rondom je menstruatie ondervindt, is er misschien iets meer aan de hand. 

Het testen van uw hormonale niveaus kan u belangrijk inzicht geven.

En wellicht is het het overwegen waard eens een natuurlijk alternatief voor anti-conceptie toe te passen. Die zijn er en daar is uw hormoontherapeut van op de hoogte.

Meer weten over het behandelen van de hormonale disbalans? Wellicht is de vakopleiding hormoontherapie dan iets voor jou! Meer informatie? www.opleidinghormonen.nl