Heb je vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op  +31 627 47 2280

HORMONEN IN BALANS

MENOPAUZEKLACHTEN

Menopauzeklachten, ontstaan als gevolg van metabole stoornissen, nutriëntentekorten, een verkeerd voedingspatroon en een ongezonde leefstijl. 

Menopauze is het ophouden van de menstruatie en het einde van de vruchtbaarheid bij vrouwen, als gevolg van hormonale wijzigingen. De overgang naar deze nieuwe fase in het leven van een vrouw gaat gepaard met lichamelijke, mentale en psychische veranderingen, die heel normaal zijn. Voor veel vrouwen verloopt de overgang echter niet probleemloos. Naast de typische opvliegers, die bijna alle vrouwen in mindere of meerdere mate ervaren, kan de veranderende hormonale activiteit heel veel uiteenlopende klachten veroorzaken, die bij elke vrouw anders zijn en die zelfs nog niet helemaal in kaart gebracht zijn. Voor veel vrouwen is deze periode fysiek en mentaal zo moeilijk dat ze medische hulp zoeken, vooral voor opvliegers, slapeloosheid, angst en depressie.

 

Menopauzeklachten zijn niet zozeer een gevolg van een daling van oestrogeen en progesteron, maar vooral van een verstoorde activiteit van oestrogeen, progesteron en andere hormonen, als gevolg van metabole stoornissen, nutriëntentekorten, een verkeerd voedingspatroon en een ongezonde leefstijl. 

BEHANDELING

Bij de conventionele behandeling van menopauze ligt de nadruk op hormoonsubstitutie met natuurlijke, synthetische of bio-identieke hormonen. Dat is vaak doeltreffend voor het verminderen van bepaalde menopauzeklachten, maar het heeft ook veel ongewenste gevolgen, vooral op lange termijn. 

LEEFSTIJL

Een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl kunnen de klachten van de overgang naar de menopauze tot een minimum beperken en in de jaren na de menopauze beschermen tegen degeneratieziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, osteoporose en kanker. We krijgen nog een laatste kans om ons lichaam goed te verzorgen. Een dagelijkse wandeling in de natuur doet al wonderen, minder tot geen alcohol, meer groenten en meer rust. Het klinkt voor de hand liggend, maar zonder een solide basis zal geen enkele suppletie effect opleveren.

FYTOTHERAPIE

Menopauzeklachten worden in de kruidengeneeskunde traditioneel behandeld met kruiden die bekendstaan om hun oestrogeen effect, zoals monnikspeper, rode klaver, zoethoutwortel en hop. Men ontdekt steeds meer planten die niet alleen een natuurlijk oestrogeen effect hebben, maar de werking van alle hormonen beïnvloeden door de aanmaak van hormonen te reguleren, door hormoonreceptoren te activeren of door de oorzaken van een verstoorde activiteit en balans van hormonen aan te pakken. 

Ook planten die de stressrespons moduleren, zoals Ashwagandha en Rhodiola, zijn veelbelovend voor het verminderen van menopauzeklachten en het voorkomen van metabole aandoeningen als gevolg van te lage of verstoorde hormoonwaarden. 

Nog andere planten die recent veel aandacht krijgt als een veelbelovend alternatief voor hormoonsubstitutie therapie zijn: Vitex Agnus castus, Angelica senensis, Rhodiola rosea, Heilige Basilicum.

HORMOONTHERAPIE

Hormoonsubstitutie therapie (HST) is het extern toedienen van bepaalde hormonen om een gebrek aan die hormonen in het lichaam te compenseren. Bij vrouwen in en na de menopauze bestaat deze therapie meestal uit een combinatie van oestrogeen en progesteron.

HST is doeltreffend voor het verlichten van menopauzeklachten, maar het verhoogt het risico op kransslagaderziekte, trombo-embolie, een beroerte en hormonale kankers, vooral wanneer het lange tijd genomen wordt. 

De ongewenste effecten worden vooral toegeschreven aan de vorm van de hormonen in de conventionele HST, namelijk oestrogeen van zwangere merries en synthetisch progesteron, die een ander effect hebben dan de natuurlijke oestrogenen en progesteron die in het lichaam van de vrouw aangemaakt worden. Men heeft daarom bio-identieke hormonen ontwikkeld, met dezelfde structuur als natuurlijk oestrogeen en progesteron. Ze hebben dezelfde werking als hun natuurlijke vormen, maar ook dezelfde ongewenste effecten. 

Geen enkele vorm van hormoonsubstitutie kan alle hormonen en hun afbraakproducten aanbieden, in de juiste vorm en hoeveelheid, op elk moment en in alle omstandigheden. Ook bio-identieke hormonen kunnen dat niet. Alleen het lichaam zelf kan dat, als het niet ondermijnd wordt door een verstoord metabolisme.

De overgang is een langdurige fase en wil je de bijbehorende klachten tot het minimum beperken dan is het aanpassen van je levensstijl een eerste prioriteit. Voor het innemen van kruiden of verdere suppletie is het aan te raden een afspraak te maken met een hormoondeskundige, die je klachten holistisch bekijkt en met de juiste toepassingen kunt adviseren.

Meer informatie of het vinden van een Hormoontherapeut bij jou in de buurt vind je op de wegpagina van: https://www.hormooncommunity.nl/platform-hormoon-community-nederland/aangesloten-therapeuten/

BRON: VorthexAequo