Heb je vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op  +31 627 47 2280

logo

Ons Brein is nog niet af, na je geboorte!

Ons Brein is nog niet af, na de geboorte!

Naast het lopen op twee benen heeft de evolutie ook het steeds groter worden van de menselijke hersenen bepaald. Dit is gekomen doordat we rondom waterrijke omgevingen bleven ‘hangen’ en ons het gehele jaar voedsel werd verschaft door de rivieren. 

De toename van het eten van vis, schaal en schelpdieren zorgde voor meer aanmaak van Cholesterol, waardoor onze hersenen in grote zijn toegenomen. Voor grotere hersenen heeft het nageslacht ook een groter hoofd nodig en dat heeft weer tot gevolg dat het geboortekanaal wijder moest worden. Maar hieraan zat een grens. Op een gegeven moment is de maximale breedte bereikt. Als het geboortekanaal dan nog verder groeit, komt het lopen op twee benen in gevaar. Die beweging wordt dan namelijk mechanisch en energetisch inefficiënt. In de loop van de evolutie is dus bepaald dat de groei van ons hoofd en daarmee de hersenen plaatsvind ná de geboorte!

Hoe belangrijk is het dan niet in deze eerste drie levensjaren te zorgen dat die hersenen de juiste voedingsstoffen binnen krijgen, zoals onze evolutie heeft bedoeld. En dat dit gratis wordt aangereikt door….

BORSTVOEDING

Baby’s en kinderen hebben cholesterol rijk voedsel nodig voor de juiste ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Moedermelk is vooral rijk aan cholesterol en bevat een speciaal enzym dat de baby helpt deze voedingsstof te gebruiken. Dit is niet voor niets.

Het kan zijn dat geen borstvoeding geven of te kort borstvoeding geven bijdraagt aan een niet optimale ontwikkeling van het brein van het kind.

COLOSTRUM

Cholesterol is de belangrijkste bouwsteen van het centrale zenuwstelsel. De eerste paar dagen na de bevalling, produceren de borsten het colostrum dit bevat tussen 19 en 36 mg/dl cholesterol! In verhouding tot moedermelk, koemelk of soja is dit verschil enorm. 

Moedermelk bevat flinke hoeveelheden cholesterol  (0,26-0,28 mmol/liter of 10-11 mg/dl). Op koemelk gebaseerde formules bevatten beduidend minder cholesterol (0,8-0,13 mmol/ 1 fo 3-5 mg/dl) en op soja gebaseerde formules bevatten in zijn geheel geen cholesterol.

Het colostrum bevat dus het meeste cholesterol wat nodig is voor de ontwikkeling van het brein. Onderzoeken laten zien dat kinderen op borstvoeding een hogere cognitieve ontwikkeling hebben dan koemelk formule baby’s. Zowel moedermelk als colostrum bevatten tevens redelijke hoeveelheden zwavel, waarbij colostrum het meeste bevat. Ongeveer 10 mmol/liter tegenover moedermelk 4,3 mmol/liter. Hierdoor is de toevoer van zwavel voor de nieuwgeborenen gegarandeerd, uitgaande van het feit dat moeder geen zwavel te kort heeft. 

Zwavel is een fundamentele stof in de biochemie van het organisme. Bij een tekort heeft dit een sterk effect op klachten als allergische klachten, astma, autisme, auto-immuun ziekten, chemische allergie, hyperactiviteit (ADHD en ADD), lekkende darm syndroom (LDS), migraine, problemen met ontgiften, reumatoïde artritis en voedselallergie. En daar komen we weer… en een sterkte toename van neurologische aandoeningen

CHOLESTEROL

Het synthetiseren van cholesterol in het brein gaat sterk omhoog gedurende groei en ontwikkeling, in het bijzonder van conceptie tot 3-jarige leeftijd. Tijdens de volwassenheid verminderd de mate van cholesterol aanmaak, daarom is het van belang in deze fase zo veel mogelijk cholesterol binnen te krijgen.

Cholesterol is niet direct oplosbaar in water en moet in het bloed vervoerd worden door lipoproteïne LDL genaamd. Echter LDL kan de bloedhersen barrière (BBB) niet passeren. Het resultaat daarvan is dat cholesterol, welke via onze voeding door de lever wordt geproduceerd onze hersenen niet bereikt. 

In het brein wordt cholesterol vervoerd door ApoE en z.g. apolipoproteine. ApoE voorziet hierdoor de synapsen van neuronen van cholesterol. Het verschil van het cholesterol in ons bloed of in de hersenen is de halfwaardetijd. Van volwassenen is de halfwaardetijd van cholesterol in de hersenen tussen een half jaar en 5 jaar, terwijl de halfwaardetijd in bloedplasma hooguit een aantal dagen is! 

Cholesterol wordt voor het grootste gedeelte in de hersenen door gliacellen geproduceerd, maar onder bepaalde omstandigheden kunnen neuronen het ook produceren. Het volwassen brein bevat zo’n 35 gram cholesterol en is een van de belangrijkste componenten van ons brein. Het brein is dus een van de cholesterol rijkste organen van het lichaam.

Cholesterol is in het brein de voorstof van alle steroïden hormonen o.a. DHEA, Pregnenelon, Oestradiol, Progesteron. Zware defecten in het cholesterol metabolisme kunnen zelfs leiden tot functionele centraal zenuwstelsel ziektes als Smith-Lemli-Opitz syndroom, Ziekte van Pick, Huntington en Alzheimer. 

We zien dus dat het brein een eigen metabolisme van cholesterol heeft. Dit plaatst grote vraagtekens bij het gebruik van statines (cholesterolverlagers), aangezien statines makkelijk de BBB passeren. Het verlaagt dus de aanmaak van de cholesterol in het brein! Er is een groeiend bewijs dat veranderingen van de hoeveelheid cholesterol in het brein Alzheimer en andere neurodegeneratieve aandoeningen ontwikkelt. Ook heeft het invloed op de aanmaak van serotonine en dopamine, waarmee de gemoedstoestand sterk kan worden beïnvloed.

MYELINE

De aanmaak van cholesterol vindt plaats gedurende de eerste weken na de geboorte. Dit correspondeert met de aanmaak van myeline, welke in deze periode ook hoog is. Als cholesterol aanmaak verstoord is, wordt de aanmaak van myeline vertraagd.

Myeline, is de hoge snelheidsstof van het zenuwstelsel. En de aanmaak hiervan is onmisbaar.

Myelinisatie

Wanneer er door middel van differentiatie axonen zijn gevormd, is het belangrijk deze te optimaliseren voor gebruik. De axonen hebben namelijk een hele belangrijke rol in het overdragen van signalen wanneer de hersenen geheel ontwikkeld zijn. Om deze signaaloverdracht sneller te maken wordt er een laagje myeline om de axonen gevormd.

Myeline is een vettige witte stof die werkt als een soort isolatiemateriaal. Hierdoor kunnen signalen niet alleen sneller worden doorgegeven, maar het zorgt er ook voor dat het signaal alleen uitkomt bij de synaps aan het einde van het axon. Zonder myeline zou het signaal al halverwege het axon kunnen overspringen naar een cel waarvoor het signaal niet bedoeld is. En ontstaat er een storing in de hersenen.

Meer weten over de invloed van onze evolutie en post- en prenatale programmering? Wellicht is de vakopleiding hormoontherapie dan iets voor jou!

We starten weer op 4 februari. Ben jij er deze keer bij?