Heb je vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op  +31 627 47 2280

logo

De positieve beperking

De drie stille bedreigingen van onze gezondheid

Je hebt waarschijnlijk geen introductie nodig, maar je krijgt er toch een. 

Wij, als soort, zijn nog nooit zo ongezond geweest dan vandaag de dag. Dat is ironisch, gezien het feit dat we betere toegang hebben tot hightech gezondheidszorg dan ooit tevoren. We hebben nooit meer geweten over het menselijk lichaam, metabolisme en ziekte. En sinds ongeveer een decennium kunnen we letterlijk alle informatie opzoeken die we nodig hebben om voor onszelf te zorgen, gewoon via internet. 

Toch falen we als groep om dit te doen.

Op een dag loop je het kantoor van die dokter binnen en wordt je gediagnosticeerd met diabetes, een hart- en vaatziekte, obesitas, Alzheimer of een van de vele, vele andere aandoeningen die rechtstreeks door ons dieet worden veroorzaakt.

Bedreigingen

De reden hiervoor is dat, hoewel we redelijk goed zijn in het vermijden van directe bedreigingen – we de neiging hebben snelheidsvoertuigen te ontwijken en brandende huizen te verlaten – we eigenlijk best verschrikkelijk zijn in het vermijden van minder directe bedreigingen. Langzame bedreigingen. Dingen die ons bekruipen en in het begin onschadelijk lijken. De mensheid heeft daarvoor een blinde vlek.

De drie grootste langzame bedreigingen zitten eigenlijk in onze voeding. Deze stille moordenaars eten ons aan de binnenkant weg en we slagen er niet in om ze goed te zien en aan te pakken. 

Ach, de meesten van ons ontkennen het zelfs, op een vergelijkbare manier ontkennen en verwerpen we andere overduidelijke voor de hand liggende problemen, zoals de opwarming van de aarde of plastic afval dat zich ophoopt in onze oceanen.

Maar het verschil tussen die mondiale problemen en de drie stille moordenaars van ons dieet is dat de moordenaars je waarschijnlijk binnen dit leven zullen bereiken. Op een dag loop je het kantoor van die dokter binnen en wordt je gediagnosticeerd met diabetes, een hart- en vaatziekte, obesitas, Alzheimer of een van de vele, vele andere aandoeningen die rechtstreeks door ons dieet worden veroorzaakt.

Voorkomen is beter dan genezen

U kunt dit echter voorkomen. Eigenlijk best gemakkelijk. Je hebt niet direct een dieetboek of even persoonlijke coach nodig. U hoeft niet opnieuw een nieuw trainingsregime aan te nemen. En je hoeft zeker geen supplementen, exotische extracten of funky zaden te kopen uit een afgelegen deel van het Amazone-regenwoud.

Wat je nodig hebt is een positieve beperking: vermijd de drie stille moordenaars om je gezondheid op lange termijn enorm te verbeteren. Maar geloof me niet alleen. Laat je labs vandaag nog nakijken, breng zes maanden lang actief door met het vermijden van de huurmoordenaars en laat je labs opnieuw nakijken. Het is geen magie – het is menselijk metabolisme en een beetje wetenschap.

Ik beloof je, het verschil in je lab-resultaten, maar ook hoe je je voelt over je nieuwe leven, zal je wegblazen.

Bedreiging 1: Suiker

Suiker is een geweldige energiebron waar je lichaam en hersenen absoluut dol op zijn. Het wordt snel geabsorbeerd en levert daarom vrijwel onmiddellijke energie. Vroeger was suiker schaars. Onze belangrijkste suikerbron was fruit en misschien honing. We zouden die zo nu en dan tegenkomen, maar suikerhoudende voedingsmiddelen waren zeker geen basisvoedsel.

Tegenwoordig is suiker overvloedig. Ons lichaam heeft nooit tijd (of reden) gehad om zich aan deze overvloed aan te passen. Dus hoewel we de hele dag suikerrijk voedsel hebben, geloven onze lichamen nog steeds dat het schaars is en blijven we er daarom naar verlangen. Het gevolg is dat we enorm veel suiker consumeren.

Voedselfabrikanten maken gretig gebruik van deze liefde voor suiker en verpakken veel van onze voedingsmiddelen met extra suikers, of ze proberen weg te komen met het toevoegen van suiker door ze anders te labelen of ze “natuurlijk” te noemen. Voor je lichaam is suiker echter suiker en de effecten op lange termijn zijn allemaal hetzelfde.

Vermijd suikers zoveel mogelijk. Dit omvat incognito suikers zoals glucosestroop, fructose, honing, rietsuiker, ahornsiroop en “natuurlijke suikers”. Suikers in fruit zijn ook nog steeds suikers. Vermijd ze zoveel mogelijk. Natuurlijk kun je een banaan of wat aardbeien hebben, maar maak er niet elke dag gebruik van.

Bedreiging 2: Verwerkte plantaardige oliën

Ik herinner me dat ik opgroeide en keek hoe mijn ouders als kind het eten klaarmaakten. Ik ben altijd gefascineerd geweest door koken en heb veel aandacht besteed aan alles wat ermee te maken had. Plantaardige olie was iets dat ik altijd als iets goeds had gezien. Voor mij was boter slecht en plantaardige olie was goed.

Toch is dit vandaag nog steeds de algemene misvatting. Mensen associëren het “plantaardige” deel van plantaardige olie met iets positiefs. Het zijn echter precies die plantaardige oliën die bijna altijd worden verwerkt, en daarom een ​​ernstig vicieuze moordenaar zijn.

Het valt buiten het bestek van dit verhaal om het volledig te behandelen, maar oliën worden gevaarlijk voor onze gezondheid zodra ze tot een bepaalde temperatuur zijn verhit. Deze temperatuur is verschillend voor elk type olie. De meeste oogstmethoden van plantaardige oliën (die nauwkeuriger als zaadolie moeten worden geëtiketteerd) verwarmen de olie (ver) boven deze temperaturen. Het resultaat is een gevaarlijk, langzaam gif.

Vermijd verwerkte plantaardige oliën. Sommige veilige opties voor koud gebruik zijn extra vierge olijfolie en avocado-olie, en kokosolie is geweldig om mee te koken. Houd er rekening mee dat verwerkte plantaardige oliën (zoals koolzaadolie) in alles aanwezig zijn. Specerijen, sauzen, marinades, dressings, koekjes, donuts en zelfs sommige snoepjes worden ermee gevuld.

Besteed extra aandacht aan de vetten waarmee je kookt – blijf bij kokosolie, of beter nog: boter of ghee. Merk op dat gefrituurd voedsel vaak ook in plantaardige oliën wordt gebakken.

Als je avontuurlijk bent (en je kunt wat extra geld besparen in de supermarkt), kun je op zoek gaan naar koudgeperste oliën. Maar zelfs deze oliën worden ongezond als je ze boven hun rookpunt verwarmt. Een geweldige tabel met veel soorten vet en hun rookpunten vindt u op internet. Vermijd absoluut koken met sesam, walnoot, amandel, lijnzaad of pinda-olie.

Bedreiging 3: Granen

Evolutionair denken… We zijn ongeveer 11.000 jaar geleden begonnen met het cultiveren van granen. Vóór die tijd zou ons dieet bestaan ​​uit alles wat we uit de bossen hebben gehaald en de prooi die we tijdens de jacht hebben gevangen. Ergo; we aten vlees, groenten, noten en zaden, en af ​​en toe fruit.

Net als bij suiker zijn onze lichamen niet veranderd om zoveel granen te kunnen eten. Tegenwoordig zijn granen een basisvoedsel en veel van onze dagelijkse calorie-inname komt in de vorm van koolhydraten die op hun beurt afkomstig zijn van gecultiveerde granen zoals rijst, maïs en tarwe.

Bovendien is er nog een verband tussen granen en suiker. Je lichaam transformeert eigenlijk veel van de energie uit granen (koolhydraten) in een vorm van suiker: glucose. Er is eigenlijk niet veel verschil tussen het eten van granen en het eten van suiker, afgezien van de tijd die je lichaam nodig heeft om de energie te absorberen. Uiteindelijk worden alle suikers en alle koolhydraten omgezet in glucose, die vervolgens door je lichaam wordt getransporteerd. Een deel ervan wordt direct als energiebron gebruikt, maar de meeste energie uit suiker wordt opgeslagen in je spieren en als lichaamsvet.

Vermijd alle granen zoveel mogelijk. Dit betekent dat u alle soorten brood, pasta, rijst, maïs en gebak vermijdt. Als je koolhydraten wilt eten, probeer ze dan uit andere bronnen te halen, zoals aardappelen, peulvruchten of noten.

Zes maanden durende uitdaging:

Nu weet ik dat je dit niet gaat doen, maar ik daag je toch uit. Als je worstelt met je gewicht, je lusteloos en moe voelt, niet gemotiveerd bent, een slechte huid hebt of het leven voelt als een last – probeer het.

Probeer deze drie stille moordenaars zes maanden te vermijden. Laat je labs voor en na zo mogelijk testen. Ik beloof je, het verschil in je lab-resultaten, maar ook hoe je over het leven denkt, zal je verbazen. Je leeftijd doet er niet toe. Uw huidige gewicht doet er niet toe. Zelfs als je je nu goed voelt, is dit geen garantie dat je je voor altijd zo zult voelen. De stille moordenaars richten hun schade op achter de schermen.

Vergeet vooral niet dat ik hier niets mee te winnen heb. Het is slechts advies, dat gemakkelijk verifieerbaar is. Ik verkoop niets, er zijn geen dieetplannen, geen coaching, geen supplementen, geen exotische zaden of poeders – niets van dat.

Ik wil gewoon dat je gezond en gelukkig bent. 

Liefs,

Anita Admiraal