Heb je vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op  +31 627 47 2280

logo

Shirin-Yoku

Tegen het jaar 2050 zal naar verwachting 75 procent van de geraamde 9 miljard wereldbewoners in de stad wonen. We zijn en worden steeds meer een binnenblijfsoort. Wat leidt tot symptomen van angsten, hoofdpijn, depressie, geestelijke vermoeidheid, slapeloosheid en hormonale verstoringen.

Vandaag daag ik je niet uit tot een beperking maar tot beweging. Het is geen sport of actieve wandeling, maar eerder een langzame, meditatieve onderdompeling in het bos. Het helpt je hoogstwaarschijnlijk ook om de uitdaging van vorige week op te pakken de-positieve-beperking/ en bewuster met jezelf en je gezondheid om te gaan.

Wij, als soort, zijn nog nooit zo ongezond geweest dan vandaag de dag. Dat is ironisch, gezien het feit dat we betere toegang hebben tot hightech gezondheidszorg dan ooit tevoren. We hebben nooit meer geweten over het menselijk lichaam, metabolisme en ziekte. En sinds ongeveer een decennium kunnen we letterlijk alle informatie opzoeken die we nodig hebben om voor onszelf te zorgen, gewoon via internet. 

Toch falen we als groep om dit te doen.

Op een dag stap je het kantoor van de dokter binnen, overweldigd door symptomen van angst, hoofdpijn, depressie, geestelijke vermoeidheid of slapeloosheid. Je vraagt je af waarom deze klachten steeds vaker voorkomen. Het antwoord kan deels liggen in het feit dat we steeds minder in contact staan met de natuur.

Biofilie

Je had waarschijnlijk gedacht dat ik in mijn e-book https://hormooncommunity.nl een trainingsschema voor je zou opzetten, diëten zou samenstellen of suppletie zou adviseren, maar daar wijken we aardig vanaf gezien het herstellen van een hormonale disbalans ligt verscholen in een meer voor de hand liggend fenomeen. Iets waar we niet meer écht in geloven, iets wat ondergeschikt is geraakt t.o.v. ‘een pilletje’. 

Juist daarom wil ik hier vandaag over beginnen.

Het idee dat mensen een aangeboren behoefte hebben om zich met de natuur te verbinden wordt ‘biofilie’ genoemd. Het woord komt uit het Grieks en betekent ‘Liefde voor het leven en de levende wereld’. Het concept werd in 1984 populair gemaakt door de Amerikaanse bioloog E.O. Wilson.  Hij was ervan overtuigd dat we, omdat we in de vrije natuur zijn ontstaan, een biologische behoefte hebben om ermee verbonden te zijn.

We houden van de natuur omdat we hebben geleerd van de dingen te houden die ons hebben geholpen te overleven. We voelen ons prettig in de natuur omdat we het grootste gedeelte van ons bestaan op aarde hebben gewoond.

We zijn genetisch bepaald om van de natuur te houden. Dat zit in ons DNA.

En deze affiniteit met de natuur is fundamenteel voor onze gezondheid.

Contact met de natuur is net zo essentieel voor ons welzijn als regelmatige lichaamsbeweging en een gezond eetpatroon.

Dr. Qing Li,hoogleraar aan de Nippon Medical School in Tokyo is een van de leidende experts op het gebied van bosbaden. Shirin-Yoku genoemd. Dr. Li is directeur van de internationale Vereniging voor Natuur- en Bosgeneeskunde in Japan.

Ja! Je leest het goed: Geneeskunde.

Je zult je waarschijnlijk nu direct afvragen, word ik nu het bos ingestuurd? Nee, het gaat om je zintuigen en de genezende kracht om deze dagelijks te prikkelen.

Shinrin-Yoku: 

De Helende Kracht van Bosbaden voor Jouw Gezondheid.

In ons moderne, hectische leven zijn we vaak verbonden met technologie en overspoeld door stress. We hebben echter een intrinsieke behoefte aan verbinding met de natuur, en daarom is er een groeiende interesse in Shinrin-Yoku, of bosbaden, een oude Japanse praktijk die ons de helende kracht van de natuur laat ontdekken. In deze post gaan we dieper in op wat Shinrin-Yoku is en hoe het onze gezondheid ten goede kan komen.

Wat is Shinrin-Yoku?

Shinrin-Yoku is een Japanse term die “bosbaden” betekent. Het is een eenvoudige maar effectieve praktijk waarbij je de tijd neemt om in de natuurlijke omgeving van het bos te zijn en bewust de natuur om je heen waarneemt. Het is geen sport of actieve wandeling, maar eerder een langzame, meditatieve onderdompeling in het bos.

ZITUIGEN

Via ons gezichtsvermogen, ons gehoor, ons smaakvermogen, ons reukvermogen en onze tastzin beleven we sensatie. Denk maar eens aan een prachtig uitzicht van een ondergaande zon, mooie muziek, een heerlijk gerecht, je favoriete parfum of een streling over je huid.

Het geeft ons een gevoel van welbehagen, vertrouwen, blijheid. De zintuigen verlichten onze stress en onze zorgen, helpen ontspannen en helder te denken. Het is een soort ervaring van geluk. Moeilijk te beschrijven, maar instinctief worden we ertoe aangetrokken.

In de vrije natuur worden al deze zintuigen geprikkeld. Binnen gebruiken we meestal maar twee zintuigen: onze ogen en onze oren.

Als we buiten zijn zetten we onze zintuigen open. Dit kan een negatief effect opleveren en kunnen we overprikkeld door raken, door overbevolking, luchtvervuiling en geluidsoverlast.

Het is daarom belangrijk je zintuigen te gebruiken om je zenuwstelsel te resetten, ons te herstellen en verfrissen.

BINNENBLIJF SOORT 

Over de hele wereld wonen er meer mensen in de stad dan daarbuiten. Sinds het jaar 2000 zijn we officieel een stedelijk soort geworden. De stadsbevolking is over de gehele wereld gegroeid van slechts 746 miljoen in 1950 tot 3,9 miljard in 2014, volgens de bevolkingsdivisie van de Verenigde Naties. Tegen het jaar 2050 zal naar verwachting 75% van de geraamde 9 miljard aardbewoners in de stad wonen.

Op dit moment brengen we gemiddeld zo’n 90% van ons leven binnen door. We zijn een soort binnenblijfsoort geworden.

TECHNOSTRESS

We brengen gemiddeld 8 uur en 41 minuten per dag door met media consumeren via het kijken naar schermen. Dat is meer tijd dan de gemiddelde persoon slapend doorbrengt.

Hoe meer tijd we besteden aan nieuwe technologie, hoe groter de kans dat we er schade van ondervinden.

In 1984 werd het woord technostress bedacht om ongezond gedrag rond de nieuwe technologie te beschrijven. Technostress kan voortkomen uit allerlei dagelijks gebruik, zoals voortdurend je telefoon checken, dwangmatig updates delen en het gevoel hebben dat je voortdurend verbonden moet zijn. Symptomen van angsten, hoofdpijn, depressies, vermoeidheid oogklachten en slapeloosheid die hier uit voortkomen zorgen voor ernstige hormonale verstoringen.

STRESS

Hoe meer stress we hebben, hoe zieker we worden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt stress de gezondheidsepidemie van de 21e eeuw. We moeten dus manieren vinden om onze stress te beteugelen.

Wat blijkt dat zelfs een kleine hoeveelheid tijd in de natuur al een positief effect kan hebben op onze gezondheid. Als je contact maakt met al je vijf zintuigen in de natuur zijn er inmiddels een schat aan bewijzen dat het een enorme hoeveelheid voordelen biedt om stress te verminderen.

2 UURTJES PER WEEK

Het is uiteraard het beste om eens per week heerlijk de bossen in te gaan, maar als je daar geen tijd voor wilt maken of dit ver voor je uit de buurt is dan kan het ook in je eigen stad.

Steden zijn fantastische plekken als het gaat om spanning, innovatie en energie.

Als de natuur je zintuigen prikkelt hoef je per definitie niet direct de stad uit! Ieder stad heeft wel een stadspark of stadstuin.

Geluiden van vogels, de geur van de zomer, lente, herfst of winter, het gevoel van een briesje over je huid doet al voldoende.

VOORDELEN OM ER EENS ‘UIT’ TE GAAN?

 • STRESS VERMINDERT
 • VERSTERKING IMMUUNSYSTEEM
 • VERBETERDE FOCUS EN CREATIVITEIT
 • SLAAPPROBLEMEN VERBETEREN
 • CONCENTRATIE VERBETERT
 • VERLAAGD DE BLOEDDRUK
 • VERHOOGT DE PIJNGRENS
 • GEEFT MEER ENERGIE
 • VERSTERKT IMMUUNSYSTEEM
 • AANMAAK BDNF
 • HET HELPT AFVALLEN

Stressvermindering:

Het moderne leven brengt vaak stress met zich mee, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals angst en depressie. Studies hebben aangetoond dat Shinrin-Yoku stresshormonen zoals cortisol kan verminderen en een gevoel van rust en kalmte kan bevorderen. Een bosbad kan dienen als een krachtige manier om te ontstressen en mentaal welzijn te bevorderen.

Versterking van het immuunsysteem:

De natuur zit vol met phytoncides, natuurlijke stoffen die door planten worden afgescheiden om zichzelf te beschermen tegen ziekten en insecten. Wanneer we in een bos zijn, ademen we deze phytoncides in, wat ons immuunsysteem kan versterken en ons lichaam helpt om infecties en ziekten af te weren.

Verbeterde focus en creativiteit:

Het nemen van een bosbad kan helpen om ons brein te resetten en onze focus te verbeteren. Studies hebben aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur de cognitieve functie kan verbeteren en de creativiteit kan stimuleren. Een wandeling in het bos kan dus een geweldige manier zijn om een mentale blokkade te doorbreken en nieuwe ideeën te laten stromen.

Verbeterde slaapkwaliteit:

Slaapproblemen zijn een veelvoorkomend probleem in onze moderne samenleving. Door de rustgevende en ontspannende sfeer van het bos kan Shinrin-Yoku bijdragen aan een betere slaapkwaliteit en een diepere slaap bevorderen.

Lagere bloeddruk:

Onderzoek heeft aangetoond dat het doorbrengen van tijd in de natuur, zoals bij Shinrin-Yoku, kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk. Dit kan gunstig zijn voor mensen met hypertensie en hun algehele cardiovasculaire gezondheid bevorderen.

Hoe Shinrin-Yoku te ervaren:

Het beoefenen van Shinrin-Yoku is eenvoudig en vereist geen speciale vaardigheden. Hier zijn enkele tips om het meeste uit je bosbad te halen:

Neem de tijd: Neem bewust de tijd om in het bos te zijn. Geef jezelf minstens 20-30 minuten om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke omgeving.

Wees aanwezig: Richt je aandacht op je zintuigen. Luister naar de geluiden van vogels en de wind, voel de textuur van de bomen en de aarde, ruik de geuren van bloemen en bladeren.

Laat je telefoon achter: Laat elektronische apparaten thuis of zet ze op stil. Geef jezelf volledig over aan de natuurlijke ervaring zonder afleiding.

Loop langzaam: Shinrin-Yoku is geen haastige wandeling. Loop langzaam en neem de tijd om elk moment te waarderen.

Conclusie:

Shinrin-Yoku, of bosbaden, is meer dan alleen een wandeling in het bos. Het is een diepgaande ervaring die ons verbindt met de natuur en tal van gezondheidsvoordelen biedt. Door regelmatig tijd door te brengen in de natuur, kunnen we stress verminderen, ons immuunsysteem versterken, onze focus verbeteren en onze algehele gezondheid en welzijn bevorderen. 

Dus laat de drukte van het moderne leven achter je en geef jezelf de tijd om te genieten van de helende kracht van Shinrin-Yoku. Je zult versteld staan van de positieve effecten op je lichaam en geest.

Zes maanden durende uitdaging:

Nu weet ik dat je dit niet gaat doen, maar ik daag je toch uit. Als je worstelt met Symptomen van angsten, hoofdpijn, depressies, vermoeidheid oogklachten en slapeloosheid – probeer het.

Probeer wekelijks 2 uurtjes de natuur in te gaan. Laat je labs voor en na zo mogelijk testen. Ik beloof je, het verschil in je lab-resultaten, maar ook hoe je over het leven denkt, zal je verbazen. Je leeftijd doet er niet toe. Uw huidige gewicht doet er niet toe. Zelfs als je je nu goed voelt, is dit geen garantie dat je je voor altijd zo zult voelen. De technostress en je ongezond gedrag richten hun schade op achter de schermen.

Vergeet vooral niet dat ik hier niets mee te winnen heb. Het is slechts advies, dat gemakkelijk verifieerbaar is. Ik verkoop niets, er zijn geen dieetplannen, geen coaching, geen supplementen, geen exotische zaden of poeders – niets van dat.

Ik wil gewoon dat je gezond en gelukkig bent. 

Liefs,

Anita Admiraal

Referenties:

Li, Q., et al. (2009). Forest bathing enhances human natural killer activity and expression of anti-cancer proteins. International Journal of Immunopathology and Pharmacology, 22(3), 779-787.

Song, C., et al. (2018). Physiological and psychological effects of a forest therapy program on middle-aged females. International