Heb je vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op +31 627 47 2280
Tijdens deze lessen over het brein bespreken we het belang van het hebben van kennis over de embryonale fases en groei van de hersenen, evenals de functie en werking van glia-cellen, de invloed van zintuigen, de werking van motoriek en de aanmaak en werking van neurotransmitters. De embryonale fases van de hersenen omvatten verschillende belangrijke stadia van ontwikkeling en bij verstoring van deze ontwikkeling kunnen gedragsklachten ontstaan in het latere leven of depressies. Vervolgens leer je dat de hersenen een verdere differentiatie en groei ondergaat, waarbij verschillende gebieden en structuren zich ontwikkelen. Deze ontwikkeling omvat de vorming van neuronen, glia-cellen en verbindingen tussen verschillende hersengebieden. Het is belangrijk om te weten hoe de hersenen werken op aansluiting van veel voorkomende hormonale klachten gestuurd vanuit ons Brein.
Je leert wat Glia-cellen zijn en welke een type cellen in het zenuwstelsel een ondersteunende functie vervult. Waar ze zijn betrokken bij het bieden van structurele ondersteuning aan neuronen, het isoleren en beschermen van neuronen door de vorming van myeline, en het reguleren van de chemische omgeving rondom neuronen. Je leert ook hoe Glia-cellen ook een rol spelen bij het bevorderen van neuronale groei en het herstellen van beschadigd weefsel in de hersenen. En dus ons geheugen, concentratie en cognitieve vermogen beïnvloeden.
De zintuigen hebben een belangrijke invloed op de hersenen en de informatieverwerking. Elk zintuig, zoals zicht, gehoor, reuk, smaak en tastzin, stuurt signalen naar specifieke gebieden in de hersenen. Deze signalen worden geïntegreerd en geanalyseerd, waardoor we onze omgeving kunnen waarnemen en erop kunnen reageren. De zintuigen spelen een cruciale rol bij het vormen van ons bewustzijn en het beïnvloeden van onze emoties en gedrag. Een belangrijke theoretische achtergrond om de les Endorfinesysteem te begrijpen.
Daarnaast bespreken we de verschillende Neurotransmitters, de chemische boodschappers die betrokken zijn bij de communicatie tussen neuronen. Ze worden geproduceerd en vrijgegeven door neuronen en binden zich aan specifieke receptoren op andere neuronen, waardoor signalen worden overgedragen. Verschillende neurotransmitters hebben verschillende functies in de hersenen en spelen een rol bij verschillende processen, zoals leren, geheugen, emoties en motoriek. Enkele bekende neurotransmitters zijn dopamine, serotonine, acetylcholine en GABA. Het belang van een goede werking van deze neurotransmitters wordt verder besproken in de les het Endorfinesysteem.
Een goed begrip van de embryonale ontwikkeling van de hersenen, de functie van glia-cellen, de invloed van zintuigen, de werking van motoriek en de aanmaak en werking van neurotransmitters helpt ons de complexe processen te begrijpen die plaatsvinden in ons brein en zenuwstelsel. Het biedt inzicht in hoe we waarnemen, bewegen en reageren op de wereld om ons heen, en hoe verstoringen in deze processen kunnen leiden tot neurologische en hormonaal gerelateerde aandoeningen.
2024 | Hormoon Community Nederland