Heb je vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op  +31 627 47 2280

Seksehormonen

Leraar: Dr. Annemieke Omtzigt (Gynaecoloog)

Deze les is gericht op vrouwelijke hormonen en de verschillende aspecten die daarmee samenhangen. Het vrouwelijke hormonale systeem omvat verschillende assen, zoals de hypothalamus-hypofyse-ovariumas. Deze assen spelen een cruciale rol bij het reguleren van de hormoonproductie in het lichaam en het handhaven van hormonale balans. Anne-Mieke bespreekt De 7 fases van een vrouwenleven, beïnvloed van stress, het verschil tussen mannen en vrouwen en leert je de werking, oorzaken en gevolgen van een disbalans van oestrogeen, progesteron en testosteron.

Je leert hoe stress een aanzienlijke invloed kan hebben op het vrouwelijke hormonale systeem. Langdurige of chronische stress kan leiden tot verstoringen in de hormoonproductie en de balans tussen verschillende hormonen verstoren, zoals cortisol, progesteron en oestrogeen.

Vrouwen doorlopen verschillende fases in hun leven die gekenmerkt worden door specifieke hormonale veranderingen. Deze fases omvatten onder andere de kindertijd puberteit, reproductieve jaren, zwangerschap, postpartumperiode, perimenopauze en menopauze. Je leert hoe deze fases enorme hormoonschommelingen met zich mee brengen, die bij kunnen dragen aan veel emotionele en fysieke ongemakken. Je eert wat de kenmerken zijn en wat je eraan kunt doen. Met lifestyle adviezen of hormonale suppletie.

Je leert wat het verschil is tussen mannen en vrouwen: Hoewel mannen en vrouwen veel hormonen gemeen hebben, zijn er ook significante verschillen. Vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, spelen een unieke rol in het vrouwelijk lichaam en hebben invloed op de reproductieve gezondheid, emotionele balans en andere aspecten van de gezondheid. Anne-Mieke legt uit hoe een aangeboren testosteron dominantie kan zijn ontstaan en wat de gevolgen daarvan zijn. Testosteron wordt voornamelijk geassocieerd met mannen, maar vrouwen kunnen ook een dominantie aan testosteron in hun lichaam hebben.  Dit kan leiden tot specifieke gedragingen en uiterlijke kenmerken en draagt bij aan symptomen zoals acne, onregelmatige menstruatie en stemmingswisselingen.

Ook bespreekt ze  de verschillende fasen van de reproductieve jaren. Dit omvat de vruchtbare periode, waarin vrouwen menstrueren en in staat zijn tot voortplanting, evenals de overgangsfases zoals pre-menopauze en menopauze (bij vrouwen) en andropauze (bij mannen). De werking van de Menstruatiecyclus en gebruik van anticonceptie. Verschillende vormen van anticonceptie en hoe ze de hormonale balans kunnen beïnvloeden.

Deze les geeft inzicht in de complexiteit en de invloed van vrouwelijke hormonen op de gezondheid en het welzijn van vrouwen. Het begrijpen van deze hormonale processen is essentieel voor het bevorderen van een gezonde hormonale balans gedurende de verschillende levensfasen van een vrouw.